Brandwell AB logotyp

Hemsida i WordPress

27 april, 2018

WordPress är just nu den överlägset största plattformen för utveckling av webbplatser. Över 30% av alla hemsidor på nätet drivs av WordPress. Det gör WordPress till ett nästan självklart val när man utvecklar för webben idag. Men att WordPress som CMS (Content Management System = publicering- och administrationsverktyg) är störst innebär inte att det är utan brister eller fallgropar man bör vara medveten om innan man sätter igång med utveckling av sin webbplats.

En stor anledning till att så många väljer just WordPress som CMS är enkelheten. Även om man är helt novis när det kommer till webbutveckling så finns det alternativ som gör det möjligt att skapa sin egen hemsida eller e-handel genom färdiga mallar (kallade teman) och så kallade plugins (tillägg med extrafunktioner för webbplatsen). Några knapptryckningar och du kan börja lägga in texter, bilder och annat innehåll på din webbplats. Det är dock här vi hittar den första fallgropen. De flesta teman innehåller väldigt mycket mer än de flesta behöver. Man skulle kunna jämföra det med när du skall köpa ny bil. Du är ute efter en personbil med plats för 5 personer men får en fullastad lastbil. På precis samma sätt som du naturligtvis inte kommer att ta dig fram lika snabbt och smidigt med en lastbil som med en personbil så kommer din webbplats att få längre laddningstid än nödvändigt och begränsas i sin användning då du är bunden till just temats funktioner. Man bör även vara medveten om att de flesta teman är väldigt beroende av WordPress kod och hur den är strukturerad. Då WordPress frekvent uppdateras bör man därför även se till att temat är ett tema som uppdateras i takt med WordPress för att inte helt plötsligt vakna en morgon med en sida som saknar vitala funktioner. Om du är osäker på hur väl temat uppdateras bör du därför stänga av automatiska uppdateringar av WordPress så att du kan se till att temat fungerar med ny uppdateringar och därefter manuellt uppdatera WordPress.

Nu när du gjort ditt val så kanske temat (läs lastbilen) du har köpt för en väldigt billig peng saknar en del av de där funktionerna du helt plötsligt upptäckte att du vill ha på webbplatsen. Oroa dig inte, det finns massvis av plugins och de allra flesta funktioner du kan tänka dig finns att hämta med bara ett par knapptryck. Många plugins är välkodade och uppdateras allt eftersom WordPress gör det men innan du väljer plugin så finns det även här ett par saker att tänka på. På precis på samma sätt som temat ni valde ofta behöver uppdateras, så är det även med plugins. Se alltså till att läsa recensioner från tidigare användare och se efter hur ofta pluginet tidigare uppdatertas och att det som minst är testat med den senaste versionen av WordPress. Detta ger såklart inga garantier på att det kommer fungera för all framtid men det ger i alla fall en tydlig fingervisning för hur det ser ut i dagsläget. En annan punkt ni skall tänka på innan ni väljer plugin är att vara säkra på att pluginet endast uppfyller den funktion ni söker och inte innehåller massvis av extra funktioner som du aldrig kommer använda. Varför då? Det är väl jättebra om man vi har massvis med extra möjligheter ifall vi skulle få för oss att använda dem någon gång i framtiden? Om ni faktiskt kommer använda alla funktionerna så är det självklart fantastiskt men annars har ni nu tagit lastbilen (eller jag menar temat) och slängt på en fullastad släpvagn. En, två eller tre släpvagnar kanske går bra utan att lastbilen blir omöjlig att köra på ett normalt sätt men när lastbilen helt plötsligt kan liknas vid ett godståg kommer ni garanterat märka av att er webbplats har blivit tungrodd, långsamt laddande och är beroende av att en mängd olika utvecklare faktiskt uppdaterar sin kod.

Som ni säkert hör är jag absolut ingen förespråkare av plugins och teman. Jag tycker att allting skall skräddarsys utefter webbplatsens krav och behov. För om allting kodas exakt efter behov och krav så kommer webbplatsen att ladda så snabbt som möjligt, beroenden minimeras och oönskade beteenden vara lika med noll. Jag förstår dock att brist på kunskap och i många fall ekonomisk möjlighet att anlita någon med rätt kunskap gör att man inte har något annat val. Faktum är att det finns tillfällen då jag själv använder plugins för vissa funktioner då det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt men jag försöker alltid se till att begränsa det till ett minimum för att inte hamna i situationer som den jag beskriver ovan. Det är dock inte min mening att få dig att ge upp dina planer på att bygga din webbplats utan istället att få dig att tänka rätt, göra lite research, och planera innan du sätter igång. Om ni nu besitter den ekonomiska möjligheten att anlita någon annan för att göra verklighet av er digitala vision så titta inte enbart på prislappen utan se till att det ni betalar för inte är ett billigt potentiellt godståg utav någon som skulle passa bättre som lokförare på SJ än som webbutvecklare.

Låt oss följa med på er resa

Digital närvaro med rätt strategi är viktigare än aldrig förr. Ta ett förutsättningslöst möte med oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er. Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er.


Namn

Företag

Telefon

E-postadress

Meddelande